niedziela, 30 września 2012

Donut'y (Pączki z dziurką).

  • 7-8 g suchych drożdży (lub 25 g świeżych)
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 1/2 kg przesianej mąki
  • 250 ml ciepłego mleka (1 szklanka)
  • 40g miękkiego masła
  • 3 duże żółtka
  • 60g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • olej do smażenia
  • cukier puder lub lukier do dekoracji
 
Wersja przygotowania ciasta dla wytrwałych :) :
Drożdże wsypać do miseczki. Wlać wodę. Dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia drożdży. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, sól i cynamon. Dodać mleko, masło, żółtka i rozczyn drożdżowy. Wszytko razem wymieszać (można mikserem). Następnie ugniatać ok. 5 minut, ciasto po wyrobieniu powinno być konsystencji plasteliny. Odstawić pod przykryciem na 1,5-2h. 
 
(Ja osobiście jako całkowicie leworęczny człowiek do ciasta drożdżowego, do przygotowania ciasta używam maszyny do pieczenia chleba, wlewam wszystkie płynne składniki, z pominięciem wody, później mąka, cukier, sól, drożdże i ustawiam program ugniatania ciasta, cały proces trwa około półtorej godziny, otrzymujemy już wyrośnięte ciasto).
 
 Po wyrośnięciu dość grubo rozwałkować i wyciąć kółka z dziurką w środku.

Pączki przykryć i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Smażyć na rozgrzanym tłuszczu 2-3 minuty z każdej strony. Gotowe posypać cukrem pudrem, lub polukrować po wystudzeniu.

Z takiej porcji wychodzi 15-20 pączków.

Smacznego ;D



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz