poniedziałek, 24 września 2012

Ogórki konserwowe

Potrzebujemy:
  • Ogórki
  • Koper (taki przerośnięty, nie koperek, tylko koper z baldachami :))
  • Czosnek
  • Liście wiśni
  • Sól
  • Cukier
  • Ocet 10% spirytusowy
  • Wodę
Ogórki porządnie myjemy, czosnek dzielimy na ząbki, obieramy, liście wiśni i koper myjemy pod bieżącą wodą. W celu określenia ilości marynaty "upychamy" ogórki do jednego słoika i zalewamy wodą, wodę zlewamy - to jest mniej więcej ilość potrzebna na 1 słoik, przemnażamy przez ilość słoików - tym samym wiemy ile będziemy potrzebować marynaty.

Marynata w przeliczeniu na 2 litry wody:
  • 100 g cukru
  • 75 ml octu
  • 60 g soli
Do gotującej się wody wsypujemy cukier i sól mieszamy aż się rozpuszczą, dolewamy ocet, zagotowujemy, zalewamy wcześniej przygotowane słoiki z zawartością.

A teraz po kolei: do słoika wkładamy kilka ząbków czosnku, ogórki "ile wlezie", 1-2 gałązki kopru, 5-6 liści wiśni. W momencie gdy wszystko jest upchane, zabieramy się za robienie marynaty (patrz wyżej). Po zalaniu od razu zamykamy słoiki i pasteryzujemy 10-15 minut od momentu zagotowania się wody, można pasteryzować dłużej, ale zawsze jest ryzyko, że ogórki się "rozgotują" (ja wstawiam do garnka z już prawie wrzącą wodą, ponieważ zalewamy gorącą marynatą, raczej marne szanse aby słoik pękł).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz