sobota, 6 kwietnia 2013

Pulpeciki z marchewką :D

A skoro już dzisiaj jesteśmy przy tematyce kuchennej, to podam wam przepis na klopsy w których bez problemu możemy przemycić marchewkę, jeśli dziecko jej w żaden sposób nie chcę zjeść a tu nawet nie poczuje :D

Porcja od 2 do 4 osób
Czas przygotowania około 60 minut

SKŁADNIKI:
  1. 500g mięsa mielonego (niezbyt  tłustego,
    np. drobiowego lub mieszanego)
  2. 1 jajko
  3. 1/2 suchej bułki
  4. 1 spora marchew
  5. jak ktoś lubi natkę pietruszki
  6. sól, pieprz 
  7. inne przyprawy wg upodobań
  8. kilka łyżek mąki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mięso wyłóż na półmisek, marchew ugotuj w wodzie z dodatkiem soli i pieprzu (można wykorzystać marchewkę również z rosołu), bułkę namocz w zimnej, przegotowanej wodzie. Do mięsa wbij jajko, dodaj odciśniętą z wody bułkę, startą na tarce o grubych oczkach marchew, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku, ew inne przyprawy. Mąkę wysyp na talerz.

GOTOWANIE SPOSÓB I:
Wywar z marchwi doprowadź do wrzenia. Do gotującego się wywaru wrzuć uformowane i obtoczone w mące kulki. Gotuj około 30 min,  po czym wyłącz kuchenkę i pozostaw pulpety pod przykryciem na około 15 min.
GOTOWANIE SPOSÓB II:
Do garnka do gotowania na parze włóż uformowane i obtoczone w mące kulki. Gotuj około 30 minut.

Podaj z makaronem, ziemniakami, ryżem lub kaszami, w zależności od upodobań.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz