A skoro już dzisiaj jesteśmy przy tematyce kuchennej, to podam wam przepis na klopsy w których bez problemu możemy przemycić marchewkę, jeśli dziecko jej w żaden sposób nie chcę zjeść a tu nawet nie poczuje :D
Porcja od 2 do 4 osób
Czas przygotowania około 60 minut
SKŁADNIKI:
|
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mięso wyłóż na półmisek, marchew ugotuj w wodzie z dodatkiem soli i pieprzu (można wykorzystać marchewkę również z rosołu), bułkę namocz w zimnej, przegotowanej wodzie. Do mięsa wbij jajko, dodaj odciśniętą z wody bułkę, startą na tarce o grubych oczkach marchew, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku, ew inne przyprawy. Mąkę wysyp na talerz.
GOTOWANIE SPOSÓB I: Wywar z marchwi doprowadź do wrzenia. Do gotującego się wywaru wrzuć uformowane i obtoczone w mące kulki. Gotuj około 30 min, po czym wyłącz kuchenkę i pozostaw pulpety pod przykryciem na około 15 min. | |
GOTOWANIE SPOSÓB II: Do garnka do gotowania na parze włóż uformowane i obtoczone w mące kulki. Gotuj około 30 minut. |
Podaj z makaronem, ziemniakami, ryżem lub kaszami, w zależności od upodobań.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz