poniedziałek, 11 lutego 2013

Śledź pod pierzynką ;)

Skład: 
1.       Śledź – 150g (mała paczka Matjasów 220 g) 
2.       Cebula – 1 nieduża (ok. 75 g) 
3.       Buraki, marchew, ziemniaki – po 150 g 
4.       Majonez – wg uznania
Przygotowanie:
1.       Warzywa nieobrane gotujemy do gotowości, wyjmujemy z wody, studzimy, obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach lub drobno kroimy.
2.       Śledzie i cebulę drobno kroimy
3.       Układamy warstwami w kolejności
3.1.    Ziemniaki, wyrównujemy, smarujemy majonezem
3.2.    Śledzie, wyrównujemy, smarujemy majonezem
3.3.    Cebula, wyrównujemy, smarujemy majonezem
3.4.    Marchew, wyrównujemy, smarujemy majonezem
3.5.    Buraczki, wyrównujemy, smarujemy majonezem
4.       Wstawiamy do lodówki, przynajmniej na pół godziny, żeby wszystko się „przegryzło”
Najlepiej zrobić wieczorem i wstawić do lodówki na noc.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz