sobota, 12 maja 2012

Pierniczki

Ponieważ uwielbiam słodycze, a zwłaszcza ciasteczka do kawy, to tak mnie naszło, na zrobienie pierników :D Przepis zaczerpnięty z LIVE magazynu IKEA, PIERNICZKI PEPPARKAKOR, są pyszne:
 Przepis:

  1. 1 jajko
  2. 120 g  masła
  3. 300 g miodu (z miodem sztucznym pierniczki szybciej będą miękkie, niż po dodaniu naturalnego)
  4. 100 g cukru pudru
  5. 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  6. 40-50 g przyprawy korzennej do piernika
  7. 550 g mąki tortowej lub poznańskiej (+ więcej do podsypywania)
  8. można dodać 2 łyżeczki kakao
Rozpuszczone masło wymieszać z pozostałymi składnikami i wyrabiać, aż będzie jednolite. Podsypując ciasto mąką rozwałkować na grubość 2-3 mm. Wyciąć foremkami dowolne kształty. Piec 8-10 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu można pierniczki posmarować lukrem lub polewą czekoladową.  Pierniczki bezpośrednio po upieczeniu są twarde, dopiero po kilku dniach stają się kruche. Jeśli pieczemy je na święta, to tak tydzień wcześniej trzeba to zrobić. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz