sobota, 21 kwietnia 2012

Zupa wątróbkowa :)))

Może nazwa nie brzmi apetycznie, ale zupa została "przetestowana" na kilku dzieciakach i smakowała :)))) Poza tym jest to dość szybka pożywna zupka :D

Składniki:
  1. 1,5-2 l bulionu drobiowego lub wywaru warzywnego (może być z dnia poprzedniego, lub jeśli komuś się bardzo nie chce gotować drobiowa bulionetka Knorr przyrządzona wg instrukcji)
  2. 1-2 ziemniaki
  3. 30-40 dag wątróbki drobiowej
  4. 2 łyżki mąki
  5. 2-3 ziarenka pieprzu
  6. 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  7. 1-2 listki laurowe
  8. 2-3 łyżki drobnej kaszy jęczmiennej lub gryczanej
  9. sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:

Do gotującego się wywaru wrzucamy ziarna pieprzu, ziele angielskie i liść laurowy. Poza tym pokrojone ziemniaki i gotujemy ok 10 min.
Póki ziemniaki się gotują przepuszczamy wątróbkę przez maszynę do mielenia mięsa i dodajemy 2 łyżki mąki.
Kładziemy łyżką stołową "kluski" z wątróbki na gotujący się wywar (wychodzi 10-12 szt).
Gdy "wypłyną" na powierzchnię, dodajemy 2-3 łyżki kaszy.

Gotujemy jeszcze 15-20 minut (aż kasza będzie miękka). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz