Potrzebujemy:
- Ogórki
- Koper (taki przerośnięty, nie koperek, tylko koper z baldachami :))
- Czosnek
- Liście wiśni
- Sól
- Cukier
- Ocet 10% spirytusowy
- Wodę
Marynata w przeliczeniu na 2 litry wody:
- 100 g cukru
- 75 ml octu
- 60 g soli
A teraz po kolei: do słoika wkładamy kilka ząbków czosnku, ogórki "ile wlezie", 1-2 gałązki kopru, 5-6 liści wiśni. W momencie gdy wszystko jest upchane, zabieramy się za robienie marynaty (patrz wyżej). Po zalaniu od razu zamykamy słoiki i pasteryzujemy 10-15 minut od momentu zagotowania się wody, można pasteryzować dłużej, ale zawsze jest ryzyko, że ogórki się "rozgotują" (ja wstawiam do garnka z już prawie wrzącą wodą, ponieważ zalewamy gorącą marynatą, raczej marne szanse aby słoik pękł).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz