- 7-8 g suchych drożdży (lub 25 g świeżych)
- 2 łyżki ciepłej wody
- 1/2 kg przesianej mąki
- 250 ml ciepłego mleka (1 szklanka)
- 40g miękkiego masła
- 3 duże żółtka
- 60g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
- olej do smażenia
- cukier puder lub lukier do dekoracji
Wersja przygotowania ciasta dla wytrwałych :) :
Drożdże wsypać do miseczki. Wlać wodę. Dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia drożdży. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, sól i cynamon. Dodać mleko, masło, żółtka i rozczyn drożdżowy. Wszytko razem wymieszać (można mikserem). Następnie ugniatać ok. 5 minut, ciasto po wyrobieniu powinno być konsystencji plasteliny. Odstawić pod przykryciem na 1,5-2h.
(Ja osobiście jako całkowicie leworęczny człowiek do ciasta drożdżowego, do przygotowania ciasta używam maszyny do pieczenia chleba, wlewam wszystkie płynne składniki, z pominięciem wody, później mąka, cukier, sól, drożdże i ustawiam program ugniatania ciasta, cały proces trwa około półtorej godziny, otrzymujemy już wyrośnięte ciasto).
Po wyrośnięciu dość grubo rozwałkować i wyciąć kółka z dziurką w środku.
Pączki przykryć i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Pączki przykryć i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu 2-3 minuty z każdej strony. Gotowe posypać cukrem pudrem, lub polukrować po wystudzeniu.
Z takiej porcji wychodzi 15-20 pączków.
Smacznego ;D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz