Składniki:
- 1,5-2 l bulionu drobiowego lub wywaru warzywnego (może być z dnia poprzedniego, lub jeśli komuś się bardzo nie chce gotować drobiowa bulionetka Knorr przyrządzona wg instrukcji)
- 1-2 ziemniaki
- 30-40 dag wątróbki drobiowej
- 2 łyżki mąki
- 2-3 ziarenka pieprzu
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- 1-2 listki laurowe
- 2-3 łyżki drobnej kaszy jęczmiennej lub gryczanej
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Do gotującego się wywaru wrzucamy ziarna pieprzu, ziele angielskie i liść laurowy. Poza tym pokrojone ziemniaki i gotujemy ok 10 min.
Póki ziemniaki się gotują przepuszczamy wątróbkę przez maszynę do mielenia mięsa i dodajemy 2 łyżki mąki.
Kładziemy łyżką stołową "kluski" z wątróbki na gotujący się wywar (wychodzi 10-12 szt).Gdy "wypłyną" na powierzchnię, dodajemy 2-3 łyżki kaszy.
Gotujemy jeszcze 15-20 minut (aż kasza będzie miękka). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz