Mój przepis wygląda następująco (robiłam pół porcji):
- małe opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 150 g cukru (około pół szklanki)
- 125 g masła (pół kostki masła)
- 700g mąki (około 6 szklanek)
- 2 jajka
- pół łyżeczki soli
- cukier do posypania + kolorowa posypka cukrowa
- Rozpuść masło w rondelku dodaj mleko.
- Do pojemnika wlej mleko z masłem, roztrzepane jajko (odrobinę zostawiam do posmarowania bułeczek)
- Na "rzadkie" wsypujemy mąkę, cukier, cukier wanilinowy, drożdże i sól w różnych rogach naczynia
- Poczekaj aż automat wyrobi ciasto (w większości przypadków program "8", trwa około 1,5 h)
- Gotowe ciasto podziel na 20 części
- Uformuj bułeczki, u nas wyszły "ślimaczki". Końcówki powinny się stykać z resztą
bułeczki. - Odstaw bułeczki na 10-15 minut, posmaruj jajkiem i udekoruj wg uznania
- Odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
- Piecz w temperaturze 250 °C przez ok. 5-10 minut, aż bułeczki
będą złotobrązowe. - SMACZNEGO :D !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz