DŻEM Z BORÓWEK AMERYKAŃSKICH
- borówki amerykańskie 1 kg
- cukier ok 35 dag (może być mniej, albo więcej zależy od jagód)
- konfitur-fix albo jakiś inny do dżemów nisko-słodzonych
Borówki umyć, włożyć do garnka zasypując konfitur-fix'em (albo innym), doprowadzić do wrzenia. Dodać cukier i gotować około 2-3 min. Zdjąć z ognia, mieszać do zaniku piany, wlewać gorące do słoików, odwrócić do góry dnem. Zimne wstawić do spiżarni.
W ten sam sposób możemy potraktować w wersjach podstawowych jagody, porzeczki, wiśnie, brzoskwinie, morele itp. Bardziej wymyślne przepisy poniżej ;)
(z wanilią i cytryną)
- ponad 1 kg brzoskwiń
- 1 opakowanie Żelfixu
- 35 dag cukru
- laska wanilii (tańsza wersja cukier waniliowy 2 op.)
- sok z jednej cytryny
Brzoskwinie umyć, obrać ze skórki, oddzielić pestki, odważyć 1 kg, pokroić na kawałki, wrzucić do rondla, podlać odrobiną wody, rozgotować. Gdy brzoskwinie się rozgotują, przestudzić je i dodać Żelfix. Całość zagotować, dodać cukier, sok z cytryny i wydrążoną wanilię, gotować przez 2 min. Rondel z owocami zdjąć z ognia, mieszać, aż zniknie piana. Dżem z brzoskwiń przełożyć do wyparzonych słoików. Do każdego słoika wrzucić wydrążony kawałek laski wanilii. Słoiki szczelnie zamknąć.
Super tytuł tego posta. ^^ Musiałam wejść i przeczytać, choć szukałam zupełnie czegoś innego w googlach. =P Przepisy na Twoje przetwory są bardzo ciekawe. Gdybym miała owoce, na pewno bym spróbowała, bo lubię takie rzeczy. Jakbyś chciała coś ciekawego upiec z ich wykorzystaniem, to zapraszam do mnie. Pozdrawiam cieplutko i wakacyjnie. =)
OdpowiedzUsuń